ЖБД "Майчина грижа"

"Събрали сме се да творим добро!"

Снимка на морената на ЖБД "Майчина грижа"

През 2019 г. се навършиха 150 години основаването на Женско благодетелно общество „Майчина любов” (Женско благотворително дружество „Майчина грижа”). Едни от най-активните периоди на неговото съществуване като просветна и благотворителна организация са свързани с годините преди Освобождението и през 20-30 години на ХХ век. Съществуването му прекъсва през 1950 г. На 17 октомври 1992 г. инициативен комитет, подкрепен от бивши членки на женското благотворително дружество, възстановяват дейността му.

Основните дейности на дружеството са:
1. Подпомагане на физически лица в неравностойно социално положение и подпомагане на обществени организации, имащи същите цели.
2. Подпомагане на даровити деца за участие в национални и международни конкурси и осигуряване на стипендии.
3. Утвърждаване на Сдружението като притегателен център за културно и духовно общуване в региона.

Дружеството участва активно във всички благотворителни акции на Община Габрово. Работи по проекти: „Габрово срещу рака у жените”, „Деца помагат на деца”; проект „Традициите не остаряват” съвместно с Габровската търговско-промишлена палата и Европейски инфоцентър и др. В продължение на 10 години ЖБД „Майчина грижа” изпълнява проект, съвместно с побратимения град Тун, Швейцария, за осигуряване безплатен обяд на социално слаби ученици от І до ІV клас на габровските училища. След 2011 г., в продължение на няколко години, проектът се реализира със собствени средства, набирани чрез организиране на кулинарни изложби, благотворителни концерти, балове и изложби. Основател е на благотворителни фондове на името на хаджи Радка Семова; на името на Стефана Богдан Генчева; Фонд “Д-р Тота Венкова – възрожденката”; Фонд "Д-р Тота Венкова - лечителката“ и др., с които през годините са подкрепяли развитието на младите хора или са подпомагали възстановяването и лечението деца от града ни. Дружеството участва в редица обществено значими инициативи.

Една от последните инициативи на дамите е изграждане на скулптурна композиция на композитора на фанфарна музика Александър Керков „Вечният музикант и чаровен зевзек” .

За повече информация за дейността на Дружеството посетете официалния сайт www.mgrija-gabrovo.org.

Дамите от Женско Благотворително Дружество "Майчина грижа" на откриването на скулптурната фигура на Александър Керков в Габрово.

Свързани локации